-
 KDE-Apps.org Applications for the KDE-Desktop 
 GTK-Apps.org Applications using the GTK Toolkit 
 GnomeFiles.org Applications for GNOME 
 MeeGo-Central.org Applications for MeeGo 
 CLI-Apps.org Command Line Applications 
 Qt-Apps.org Free Qt Applications 
 Qt-Prop.org Proprietary Qt Applications 
 Maemo-Apps.org Applications for the Maemo Plattform 
 Java-Apps.org Free Java Applications 
 eyeOS-Apps.org Free eyeOS Applications 
 Wine-Apps.org Wine Applications 
 Server-Apps.org Server Applications 
 apps.ownCloud.com ownCloud Applications 
--
-
 KDE-Look.org Artwork for the KDE-Desktop 
 GNOME-Look.org Artwork for the GNOME-Desktop 
 Xfce-Look.org Artwork for the Xfce-Desktop 
 Box-Look.org Artwork for your Windowmanager 
 E17-Stuff.org Artwork for Enlightenment 
 Beryl-Themes.org Artwork for the Beryl Windowmanager 
 Compiz-Themes.org Artwork for the Compiz Windowmanager 
 EDE-Look.org Themes for your EDE Desktop 
--
-
 Debian-Art.org Stuff for Debian 
 Gentoo-Art.org Artwork for Gentoo Linux 
 SUSE-Art.org Artwork for openSUSE 
 Ubuntu-Art.org Artwork for Ubuntu 
 Kubuntu-Art.org Artwork for Kubuntu 
 LinuxMint-Art.org Artwork for Linux Mint 
 Arch-Stuff.org Art And Stuff for Arch Linux 
 Frugalware-Art.org Themes for Frugalware 
 Fedora-Art.org Artwork for Fedora Linux 
 Mandriva-Art.org Artwork for Mandriva Linux 
--
-
 KDE-Files.org Files for KDE Applications 
 OpenTemplate.org Documents for OpenOffice.org
 GIMPStuff.org Files for GIMP
 InkscapeStuff.org Files for Inkscape
 ScribusStuff.org Files for Scribus
 BlenderStuff.org Textures and Objects for Blender
 VLC-Addons.org Themes and Extensions for VLC
--
-
 KDE-Help.org Support for your KDE Desktop 
 GNOME-Help.org Support for your GNOME Desktop 
 Xfce-Help.org Support for your Xfce Desktop 
--
openDesktop.orgopenDesktop.org:   Applications   Artwork   Linux Distributions   Documents    Linux42.org    OpenSkillz.com   
 
Home
Apps
Artwork
News
Groups
Knowledge
Events
Forum
People
Jobs
Register
Login

-
- News . 
0
votes
click to vote up

Redshift - instrument pentru reducerea oboselii noaptea in Linux


Published Aug 31 2023 via RSS


redshift.pngPe masura ce lumea devine din ce in ce mai digitalizata, petrecem tot mai mult in fata ecranelor, indiferent daca lucram, ne relaxam sau socializam. Cu toate acestea, expunerea continua la lumina albastra emisa de dispozitivele oastre poate avea efecte daunatoare asupra sanatatii. Redshift este o aplicatie care modifica temperatura culorilor ecranuluiin functie de ora zilei, reducand emisia de lumina albastra la sfarsitul zilei pentru a rezolva aceste probleme.
Temperatura de culoare a ecranului este ajustata de Redshift in functie de locatia soarelui. Acest lucru va va ajuta sa va simtiti mai bine atunci cand lucrati la computer noaptea sau ore lungi.

Redshift foloseste in mod implicit GeoClue pentru a afla latitudinea si logitudinea. Daca Redshift nu poate obtine locatia automat, atunci trebuie sa specificati locatia dumneavoastra curenta. Vizitati latlong.net pentru a obtine latitudinea si longitudinea dumneavoastra.

O temperatura de culoare diferita este setata pentru timpul zilei si pentru noapte. Temperatura culorii scade usor de la temperatura de noapte la cea de zi, pentru a permite ochilor sa se adapteze. Temperatura de culoare este foarte scazuta pe timp de noapte, intre 3000K si 4000K (implicit este 3700K) pentru a se potrivi cu lampile din casa dumneavoastra. Temperatura de culoare pentru timpul zilei este reglata intre 5500K si 6500K (implicit este 5500K) pentru a se potrivi cu lumina naturala.

Redshift este o aplicatie care are ca scop principal ajustarea temperaturii de culoare a ecranului unui calculator pentru a reduce stresul vizual si a imbunatati confortul ochilor in conditii de iluminare scazuta.

Caracteristicile aplicatiei redshift
1. Ajustarea automata a temperaturii de culoare: Redshift ajusteaza automat temperatura de culoare a ecranului in functie de ora zilei si a locatiei tale geografice. In timpul zilei, culoarea ecranului este mai rece, asemanatoare luminii naturale a soarelui, iar noaptea, devine mai calda pentru a minimiza impactul luminii albastre.
2. Protectie pentru ochi: Scaderea temperaturii de culoare a ecranului in timpul serii si noaptea ajuta la reducerea luminii albastre emise de calculator. Aceasta poate contribui la imbunatatirea calitatii somnului si la prevenirea oboselei ochilor.
3. Configurare flexibila: Redshift ofera o varietate de optiuni de configurare pentru a-ti personaliza experienta. Poti ajusta valorile maxime si minime ale temperaturii de culoare, nivelul de luminozitate si alte setari legate de culoare.
4. Control prin linia de comanda si fisier de configurare: Redshift poate fi controlat prin linia de comanda, ceea ce permite integrarea sa cu scripturi si automatizari. De asemenea, poti crea un fisier de configurare pentru a stabili valorile preferate pentru temperatura si alte optiuni.
5. Suport pentru diverse distributii: Redshift este dezvoltat pentru a functiona pe mai multe distributii Linux, ceea ce inseamna ca poate fi instalat si folosit pe o varietate de sisteme.
6. Suport pentru sistemul X Windows: Redshift functioneaza cu sistemele de afisare bazate pe X Window System, cum ar fi: GNOME, KDE Plasma, XFCE, Cinnamon, LXDE, LXQT, MATE, Budgie si Openbox.
7. OpenSource: Redshift este o aplicatie open source, ceea ce inseamna ca toata lumea poate vedea codul sursa, iar dezvoltatorii si utilizatorii il pot revizui.

Instalarea aplicatiei redshift
***Ubuntu/Linux Mint/Debian
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install redshift

***Arch/Manjaro Linux
$ sudo pacman -S redshift

***Fedora
$ sudo dnf copr enable mystro256/gnome-redshift
$ sudo dnf install gnome-shell-extension-redshift

***openSUSE
$ sudo zypper install redshift

***Rocky Linux/AlmaLinux
$ sudo dnf install redshift

***Redcore Linux
$ sudo emerge redshift

***Alpine Linux
$ sudo apk add redshift

***Mageia
$ sudo urpmi redshift

Utilizarea aplicatiei redshift
Redshift foloseste in mod implicit GeoClue pentru a afla latitudinea si logitudinea, atunci nu trebuie decat sa deschideti terminalul si sa introduceti comanda de mai jos:
$ redshift

Setati manual culoarea
$ redshift -P -O 3700 -m randr

Setati temperatura de culoare in functie de zi/noapte
$ redshift -t 5500:3700 -m randr

Reglati luminozitatea ecranului
$ redshift -b 1.0:0.5 -m randr

Setati latitudinea si longitudinea
Adaugati optiunea -l pentru a adauga latitudinea si logitudinea locatiei dumneavoastra. Accesati latlong.net pentru a obtine latitudinea si logitudinea dumneavoastra.
$ redshift -l LAT:LON -m randr

Acest exemplu are setata latitudinea si logitudinea orasului Bacau (Romania):$ redshift -l 46.562031:26.912060 -m randr

Resetati modificarile facute
$ redshift -x -m randr

Creati fisierul de configurare redshift.conf
Redshift citeste fisierul de configurare redshift.conf, daca acesta exista. Cu toate, acestea, Redshift nu creeaza acel fisier de configurare, asa ca trebuie sa il creati manual. Intrarile pentru fisierul de configurare de mai jos este preluat de pe acest link si configurat pentru calculatorul meu.
1. creati fisierul redshift.conf
$ nano ~/.config/redshift.conf

2. introduceti intrarile de mai jos in fisier
; Global settings for redshift [redshift] ; Set the day and night screen temperatures temp-day=5500 temp-night=3700 ; Enable/Disable a smooth transition between day and night ; 0 will cause a direct change from day to night screen temperature. ; 1 will gradually increase or decrease the screen temperature. transition=0 ; Set the screen brightness. Default is 1.0. ;brightness=1.0 ; It is also possible to use different settings for day and night ; since version 1.8. brightness-day=0.7 brightness-night=1.0 ; Set the screen gamma (for all colors, or each color channel ; individually) gamma=0.8 ;gamma=0.8:0.7:0.8 ; This can also be set individually for day and night since ; version 1.10. ;gamma-day=0.8:0.7:0.8 ;gamma-night=0.6 ; Set the location-provider: 'geoclue', 'geoclue2', 'manual' ; type 'redshift -l list' to see possible values. ; The location provider settings are in a different section. location-provider=manual ; Set the adjustment-method: 'randr', 'vidmode' ; type 'redshift -m list' to see all possible values. ; 'randr' is the preferred method, 'vidmode' is an older API. ; but works in some cases when 'randr' does not. ; The adjustment method settings are in a different section. adjustment-method=randr ; Configuration of the location-provider: ; type 'redshift -l PROVIDER:help' to see the settings. ; ex: 'redshift -l manual:help' ; Keep in mind that longitudes west of Greenwich (e.g. the Americas) ; are negative numbers. [manual] lat=46.56 lon=26.91 ; Configuration of the adjustment-method ; type 'redshift -m METHOD:help' to see the settings. ; ex: 'redshift -m randr:help' ; In this example, randr is configured to adjust screen 1. ; Note that the numbering starts from 0, so this is actually the ; second screen. If this option is not specified, Redshift will try ; to adjust _all_ screens. [randr] screen=0

3. Apasati pe Ctrl+X, apoi apasati Y si Enter pentru a salva fisierul si a iesi din editor

Iata cateva optiuni pe care le puteti personaliza dupa preferintele dumneavoastra:
- temp-day si temp-night: setati temperatura de culoare pentru zi si noapte
- setati durata tranzitiei dintre temperaturile de culoare, exprimata in secunde
- brightness-day si brightness-night: setati luminozitatea pentru zi si noapte
- location-provider: puteti schimba furnizorul locatiei. Optiunile includ: geoclue2 si manual
- adjustment-method: puteti alege metoda de ajustare a temperaturii de culoare. Puteti utiliza randr, vidmode, drm sau dummy. Recomand sa folositi randr.
- lat si lon: introduceti coordonatele latitudinii si logitudinii locatiei dumneavoastra
- screen: introduceti numarul ecranului in cazul in care aveti mai multe monitoare. In acest exemplu s-a introdus zero deoarece numerotarea incepe de la zero. Daca nu este specificata aceasta optiune, redshift va incerca sa ajusteze toate ecranele.

Puteti utiliza comanda de mai jos pentru a rula in timp real schimbarea temperaturii de culoare:
$ redshift -l 46.56:26.91 -t 5700:3600 -g 0.8 -m randr -v

Explicatii:
-l 46.56:26.91 - coordonatele locatiei
-t 5700:3600 - temperatura de culoare in functie de zi/noapte
-g 0.8 - configurarea culorii gammei
- m randr - metoda de ajustare a temperaturii de culoare
-v - afisarea pe ecran a informatiilor detaliate

Utilizarea aplicatiei redshift poate contribui semnificativ la reducerea expunerii la lumina albastra in orele tarzii, reducand oboseala ochilor si imbunatatirea confortului vizual. Instalarea si configurarea sa sunt relativ simple. Personalizarea oferita de optiunile de configurare iti permite sa il adaptezi novoilor dumneavoastra, iar beneficiile aduse merita efortul.

Asadar daca v-a placut articolul informativ "Redshift - instrument pentru reducerea oboselii noaptea in Linux" distribuiti-l pe retelele sociale sau scrieti in caseta de comentarii intrebarile si sugestiile dumneavoastra, deoarece ma ajuta sa imbunatatesc sau sa corectez continutul.




BackRead original postSend to a friend

Add comment Add comment
Show all posts




-



 
 
 Who we are
Contact
More about us
Frequently Asked Questions
Register
Twitter
Blog
Explore
Apps
Artwork
Jobs
Knowledge
Events
People
Updates on identi.ca
Updates on Twitter
Content RSS   
Events RSS   

Participate
Groups
Forum
Add Content
Public API
About openDesktop.org
Legal Notice
Spreadshirt Shop
CafePress Shop
Advertising
Sponsor us
Report Abuse
 

Copyright 2007-2016 openDesktop.org Team  
All rights reserved. openDesktop.org is not liable for any content or goods on this site.
All contributors are responsible for the lawfulness of their uploads.
openDesktop is a trademark of the openDesktop.org Team